Home » , , , , » 33- ΠΑΡΑ ΠΑΙΔΕΙΑ

33- ΠΑΡΑ ΠΑΙΔΕΙΑ



E — ΕΠΙΛΟΓΕΣ. Νο 33
1. Είδατε εσείς παρά στην εμπεριστατωμένη κουβέντα για την παιδεία και την αναθεώρηση του άρθρου 16 ή ηχηρές επιχειρηματολογίες ; 2 δις ευρώ ο τζίρος των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης , 880 εκατ. τα ξενόγλωσσων σπουδών, 110 εκ των ΙΕΚ, ανώτερων σχολών που θα αυξηθούν εκτιμάται σε 500 εκ ετήσιο τζίρο. Συγκριτικά ο ετήσιος τζίρος των επικοινωνιών στη χώρα μας είναι 13 δις ευρώ, των φαρμακοβιομηχανιών 6 δις, των γαλακτοκομικών 3,5 δις, των καλλυντικών 2 δις , των ηλεκτρικών συσκευών 500εκ. ευρώ για να αντιληφθούμε σε τι φτωχοζήτουλες εμπιστεύονται (μη κερδοσκοπικά ! και μη κρατικά !) το «ανταγωνιστικό» μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
2. Ο πύρινος Εφέσιος ο Ηράκλειτος ισχυριζόταν για την αξία της πνευματικής μόρφωσης ότι είναι ένας δεύτερος ήλιος για κείνους που την αποκτούν. Ενώ το συνολικό ποσοστό εγγράμματων από την δεκαετία του 1970 στο 2000 ανέβηκε από 48% σε 72% οι ανισότητες και η ελιτοποίηση της τεχνολογικής και πανεπιστημιακής μόρφωσης κορυφώνεται σε ποσοστό 90% στις μεγάλες βιομηχανοποιημένες χώρες της σημερινής κοινωνικοπολιτικής κυριαρχίας. Οι δημόσιες δαπάνες παγκοσμίως για την εκπαίδευση και την επιμόρφωση ανήλθαν μόνο σε 1.364 δις δολάρια δηλαδή 4,6% του παγκοσμίου ΑΕΠ (http://www.unctad.org/ ) Επιπλοκές;; Η κρίση του ουμανισμού από τον Θανάση Γιαλκέτση στην «Ε» ένθετο 7 της 8-10-2006.
3. Η πρωτοχρονιάτικη ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρικών Συλλόγων Κωνσταντινουπόλεως και του Δικηγορικού Συλλόγου της Ινσταμπούλ με όχι και τόσο επετειακή ενημέρωση οδομαχιών από την πλατεία Ταξίμ Ανταπόκριση από την Πόλη. Υπάρχει η Τουρκία που αντιστέκεται και βλέπει υπεράσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και λευκών κελιών όχι βέβαια σε «καταπιεσμένους» Θρακιώτες Ευρωπαίους πολίτες αλλά εκεί που δεν βλέπουν οι ..... «φίλοι και σύμμαχοι»
4. Μια συνέντευξη του αδικοχαμένου πρόσφατα δημοσιογράφου Γιάννη Διακογιάννη στον Κώστα Ζουράρι από τα Νέα της 1-6-1999 Τρισβάρβαρη Δυτική κτηνωδία η νέα τάξη πραγμάτων, για τους τότε βομβαρδισμούς στην πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία.

5. Αντίθετη η Σύγκλητος ΑΠΘ στην ίδρυση μη κρατικών παν/μίων Την αντίθεσή της στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων εκφράζει η Σύγκλητος του ΑΠΘ, η οποία σε σημερινή συνεδρίασή της αποφάσισε, ομόφωνα, να διακόψει τις εκπαιδευτικές διαδικασίες του Πανεπιστημίου αύριο και στις 17 Ιανουαρίου, με αφορμή την συζήτηση στη Βουλή της αναθεώρησης του άρθρου 16. Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι η Σύγκλητος «τάσσεται υπέρ της διατήρησης του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και αντιτίθεται στην αναθεώρηση του άρθρου 16, την οποία θεωρεί άστοχη και αποπροσανατολιστική». Εκτιμά ότι η ίδρυση «μη κρατικών μη κερδοσκοπικών» Πανεπιστημίων όχι μόνο δεν λύνει τα υπαρκτά προβλήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με βασικότερο εκείνο της υποχρηματοδότησής της, αλλά και εγκυμονεί κινδύνους για το δημόσιο Πανεπιστήμιο και τον κοινωνικό του ρόλο, θίγοντας την προοπτική των ίσων ευκαιριών. Επιπλέον, καλεί την υπουργό Παιδείας, τα πολιτικά κόμματα και τη συνείδηση του κάθε βουλευτή, να αναλογιστούν σοβαρά την κατάληξη και τις επιπτώσεις μιας υπερψήφισης της συζητούμενης πρότασης με αυξημένες πλειοψηφίες, και να μην κρίνουν εν λευκώ αναθεωρητέο το άρθρο 16 του Συντάγματος. Πηγή Αθην. Πρακτ. Ειδήσεων.
6. Έχουμε αναφερθεί και σε παλιότερα τεύχη (10, 26) για την αναθεώρηση του καταστατικού χάρτη της χώρας, του Συντάγματος, υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός γιατί το ένα άρθρο και όχι το άλλο. Αναθεώρηση του ποδαριού από τον Πάσχο Μανδραβέλη στην Καθημερινή της 14-11-2006.
7. Μήπως η αυτοτέλεια και ο υποχρεωτικός χαρακτήρας των ΑΕΙ ως Ν.Π.Δ.Δ. εφαρμόζετο έως τα τώρα και ποιές οι νέες προοπτικές;; Πανεπιστήμια νέου τύπου από τον καθ. Νίκο Αλιβιζάτο στην «Ε» της 7-1-2007.
8. Ο φιλόλογος Χρήστος Κάτσικας στην εκπαίδευση της αμάθειας στην «Ε» 14-9-2003 εξετάζει από παιδαγωγική πλευρά φαινόμενα της μέσης και τεχνικής εκπαίδευσης και κρούει κώδωνα κινδύνου. Για διανοητική ερήμωση και για έξυπνες βόμβες στα δίκτυα της μάθησης.
9. Ο Στέφανος Ληναίος στο Ανεξάρτητη ή Εξαρτημένη Παιδεία μας ,μιλάει για υπεύθυνους πολίτες και ανεύθυνους πελάτες.
10. Ο Καθηγ. Ιωάννης Κουκιάδης του ΑΠΘ στο Το αυθαίρετο πανεπιστήμιο και η συζήτηση για το άρθρο 16 ethnos.gr - Το αυθαίρετο πανεπιστήμιο και η συζήτηση για το άρθρο 16 - αποψεις , παρεμβασηστο Εθνος της 6-1-07 διαπιστώνει την πολιτική του αυθαιρέτου όπως η πολιτική της αυθαίρετης δόμησης των αυθαίρετων προσλήψεων ,των αυθαίρετων ΜΜΕ οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο «αυθαίρετο πανεπιστήμιο». Ιδιωτικό και με απαίτηση ....κρατικών χρηματοδοτήσεων.
11. Ένας νηφάλιος αντίλογος από τον συνταγματολόγο Σταύρο Τσακυράκη στην «Ε» της 27-12-06 Χρειάζονται στο σύνταγμα κανόνα για το ΑΕΙ ;;; Τονίζοντας βασικά πέρα από τα άρθρα του Συντάγματος την αξία του αντίστοιχου εκτελεστικού νόμου.
12. . Που στοχεύουν με την αναθεώρηση του 16;; αναρωτιέται και απαντά αναλυτικά ο καθηγητής Οδοντιατρικής Γιώργος Σίσκος στην «Ε» της 6-1-2007.
13. Η αναθεώρηση αποβλέπει κυρίως να εγκαταλείψει την έννοια της εκπαίδευσης ως «δημόσιου αγαθού» το κύριο συμπέρασμα στην ανάλυση «Από το πρόσχημα στην ουσία» του Κώστα Βεργόπουλου στην «Ε» της 7-1-2007 Οι σκοποί διδασκαλίας και έρευνας παραδίδονται στα κριτήρια της αγοράς και του εμπορικού κέρδους.
14. Περισσότερες παραπομπές, προτάσεις, νέα και διάλογος σε διασυνδέσεις στα, http://www.arthro16.gr/ , e-selides.gr - Διαδικτυακές Σελίδες Παιδείας, http://www.e-paideia.net/ , http://www.pi-schools.gr/ και την ηλεκτρονική θέση της ΠΟΣΔΕΠ. Γονείς και φίλοι βάζοντας το χέρι στη τσέπη για ετήσια δίδακτρα θέλετε 28.000 ευρώ για Χάρβαντ, 5000 για σημερινό Deree και 2-3 φορές πάνω για λίγο αναβαθμισμένες υπηρεσίες από τον παραπάνω τζερτζελέ προσφορές αύριο, ξέρετε ποιοί ψηφίζουν τι, άλλωστε 80% εξ υμών και ψηφίζει και πληρώνει. Κάτι μου λέει ότι μια σημερινή εκδοχή του «ψωμί παιδεία ελευθερία» θα μπορούσε να είναι «φρεσκοκατεψυγμένη ζύμη, Deree-ALBA –HAU-Ανατόλια, Σομαλία»
15. . !0 θέσεις για την παιδεία του Παντελή Οικονόμου πολιτευτού του Πασοκ.
16. Συζητήθηκαν και εκτός Βουλής οι απόψεις του βουλευτού και πρώην υπουργού κ. Ευάγγελου Βενιζέλου Ατζέντα 16 από την ‘Ε» της 7-1-2007. Επισημαίνει σε όλους τους τόνους «Πρέπει συνεπώς το ζήτημα των κολεγίων να ρυθμιστεί επειγόντως με νόμο στο πλαίσιο αυτού που πράγματι προβλέπει το κοινοτικό δίκαιο» Ως γνωστον τα ΙΕΚ και λοιπές εκπαιδευτικές δυνάμεις υφίστανται τον .....εξαντλητικό έλεγχο του Υπουργείου Ανάπτυξης ως εμπορικές επιχειρήσεις χρόνια τώρα.
17. Ο προτεινόμενος δικτυακός χώρος του 15ήμερου είναι ένα φουρτουνιασμένο γαλήνεμα http://www.triaridis.gr/ O Θεσσαλονικιός που με το έργο και τις συνδέσεις του καταφέρνει να σας αγγίξει τρισδιάστατα (κομμάτι δύσκολο στο διαδίκτυο).
18. Επειδή ο Διόνυσος ξέρει να συγχωρεί έστω 30 χρόνια μετά αλλά υπάρχουν και «Παραμυθένιες Αλήθειες» Αβάδιστα Στρατιωτικά. Εκτός από την λούφα και παραλλαγή υπάρχει η μπλόφα και απαξίωση. Κλαίω όταν ξαναλέγω είμαι υπερήφανος που είμαι Έλλην.
Share this article :

0 التعليقات:

إرسال تعليق

Labels

أحدث المواضيع

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2013. Entries General - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger