Με fast track η νέα γερμανική κατοχή
Επενδύσεις απαλλαγμένες από γραφειοκρατικές διαδικασίες, με φορολογικά κίνητρα, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Δημόσιο που θα παραχωρούνται με συνοπτικές διαδικασίες προωθεί με τους Γερμανούς η ελληνική πλευρά.
Ενα ειδικό αδειοδοτικό καθεστώς, πρόσθετες χρηματοδοτικές εγγυήσεις, επιπλέον φορολογικά κίνητρα και ευέλικτες εργασιακές σχέσεις συναποτελούν το τετράπτυχο που προωθούν. Οπως σημειώνει καλά ενημερωμένη πηγή, η θέσπιση ειδικού status προκειμένου να αρθούν γραφειοκρατικά και εγγενή εμπόδια μένει να φανεί στην πράξη κατά πόσον θα λειτουργήσει. Οσον αφορά τις χρηματοδοτικές εγγυήσεις, τραπεζική πηγή θεωρεί εξαιρετικά πολύπλοκο το εγχείρημα, καθώς πρέπει να πεισθούν οι Γερμανοί να εισφέρουν το περίπου 10-15% του κεφαλαίου. Αλλωστε, είναι τα μόνα που θα διακινδυνεύσουν οι Γερμανοί, καθώς τα υπόλοιπα μπορεί να καλυφθούν από κοινοτικούς πόρους και κονδύλια του ΕΣΠΑ. Για τα φορολογικά κίνητρα, έμπειρος νομικός παράγοντας επιφυλασσόταν κατά πόσον μπορεί να προβλεφθούν για μεμονωμένες επενδύσεις και κατά παράβαση της ισόνομης μεταχείρισης.
Σύμφωνα με υπολογισμούς επιχειρηματιών του κλάδου, ένα τ.μ. φωτοβολταϊκού στην Ελλάδα αποδίδει έως 1.800 KW το χρόνο όταν στην Γερμανία δεν ξεπερνά τις 1.200 KW. Δηλαδή απόδοση έως 50% υψηλότερη. Εάν κρίνουμε από την τελευταία παρουσίαση του αρμόδιου υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου την Τρίτη στο Αμβούργο, ο πήχης έχει τεθεί πολύ ψηλά από την Αθήνα, καθώς μιλά για παραχώρηση έως 200 χιλιάδων στρεμμάτων κρατικής γης με 25ετείς συμβάσεις.
Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, το περίφημο πρόγραμμα «Ηλιος» προβλέπει επενδύσεις έως 20 δισ. ευρώ, ωστόσο οι όροι με τους οποίους κινείται η εν λόγω αγορά, ειδικότερα δε οι Γερμανοί, δεν δικαιολογούν τόση αισιοδοξία. Το ενδιαφέρον των Γερμανών αποδίδεται στην περιορισμένη χρήση ενέργειας από φωτοβολταϊκά στη χώρα τους, την ακριβή τιμή ανά μονάδα και την ισχυρή βιομηχανία που έχουν αναπτύξει από την κατασκευή πάνελ μέχρι την υψηλή τεχνογνωσία. Επιπλέον, το Βερολίνο «καίγεται» ώστε μέχρι το 2020 να έχουν καλυφθεί οι όροι που έχει θέσει η Κομισιόν, σε μία περίοδο που αναδιαρθρώνουν το ενεργειακό τους πρόγραμμα και λόγω του δραστικού περιορισμού της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.
Το εργασιακό κόστος είναι εξίσου σοβαρή παράμετρος για το γερμανικό κεφάλαιο, η άποψη του οποίου δεν φαίνεται να διαφοροποιείται ουσιαστικά από την λαϊκίστικη αντίληψη της «Bild» για τους... τεμπέληδες Ελληνες. Σαφής ο Martin Knapp (πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου) όταν θεωρεί μη ανταγωνιστική τη χώρα μας σε σχέση με εκείνες της ανατολικής Ευρώπης. Δεν έχει τεθεί αίτημα ειδικών εργασιακών όρων, διαβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, ωστόσο με τη δυναμική που έχει προσλάβει η κρίση στη χώρα, οι ατομικές συμβάσεις λύνουν το πρόβλημα του κόστους για τους Γερμανούς...
0 التعليقات:
إرسال تعليق