Home » , , , » Βούλιαξε τις τράπεζες ο Παπανδρέου!

Βούλιαξε τις τράπεζες ο Παπανδρέου!



Βούλιαξε τις τράπεζες ο Παπανδρέου!
Τις υποχρέωσε να πάρουν 55 δισ. ευρώ ομόλογα και τους τελευταίους 4 μήνες 10 δισ. έντοκα γραμμάτια για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, στερώντας τα από την αγορά

Βούλιαξε τις ελληνικές τράπεζες ο πρωθυπουργός και τώρα θέλει να τις στήσει στον τοίχο, ότι αυτές φταίνε για όλα, για την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, ότι έχουν κλείσει τις κάνουλες, ενώ ο ίδιος είναι από τους κύριους υπεύθυνους που η... πηγή στέρεψε... Και δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια, που αν και τη γνωρίζει ο κ. Παπανδρέου, όχι μόνο την αποκρύπτει, αλλά και παραπλανεί τον κόσμο της αγοράς και όλο τον ελληνικό λαό, που κακά τα ψέματα έχει άχτι τις τράπεζες.


Επί δύο χρόνια ο πρωθυπουργός έβαζε τις τράπεζες να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα και δεν μπορούσαν να αρνηθούν, γιατί αμέσως θα τις κατηγορούσε ότι δεν βάζουν πλάτη. Αυτήν τη στιγμή συνολικά έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους όλες οι ελληνικές τράπεζες ομόλογα συνολικής αξίας 50 με 55 δισεκατομμύρια ευρώ!

Και σήμερα έρχεται ο Παπανδρέου με τη συμφωνία που υπέγραψε στις Βρυξέλλες (και προς στιγμήν είναι στον αέρα) και τους λέει ότι θα πρέπει να τα «κουρέψουν» κατά 50%, δηλαδή να χάσουν 25 με 28 δισεκατομμύρια ευρώ!

Ένα το κρατούμενο, που θα έλεγε και ο παλιός μπακάλης... Γιατί υπάρχει και συνέχεια.





Τους τελευταίους τέσσερις μήνες η κυβέρνηση απαίτησε από τις τράπεζες να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια. Και του έκαναν πάλι το χατίρι. Πήραν συνολικά έντοκα γραμμάτια αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και μ' αυτά τα λεφτά πληρώθηκαν τους μήνες αυτούς οι μισθοί και οι συντάξεις του Δημοσίου.

Τα χρήματα αυτά (55 δισ. ευρώ για ελληνικά ομόλογα συν 10 δισ. ευρώ για έντοκα γραμμάτια), ήτοι 65 δισ. ευρώ, τα στερήθηκε η αγορά, κόπηκε η ρευστότητα. Αν δεν είχαν καλύψει τις ανάγκες του κράτους (πληρωμή τοκοχρεολυσίων του εξωτερικού χρέους και μισθών και συντάξεων) τα 65 δισ. ευρώ θα είχαν πέσει στην αγορά και η ύφεση θα ήταν μηδαμινή και τα λουκέτα πολύ λιγότερα.

Όμως υπάρχουν κι άλλα μαύρα μαντάτα, που εκτίναξαν την ύφεση στα τρία χρόνια (2009, 2010 και 2011) στο 17%. Είναι οι καταθέσεις που χάθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες κι άλλες έφυγαν έξω και άλλες τις πήραν οι μικροκαταθέτες στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών, υπολογίζεται ότι στα δύο χρόνια κυβέρνησης Παπανδρέου μετακόμισαν στα... ξένα 60 (ΕΞΗΝΤΑ) δισεκατομμύρια ευρώ!

Τον περασμένο μήνα οι μικροκαταθέτες σήκωσαν από τις τράπεζες 7 (ΕΠΤΑ) δισεκατομμύρια ευρώ! Και δεν μιλάμε για μεγάλα ποσά. Οι αναλήψεις ήταν 3.000, 5.000 ευρώ και όλα σε μετρητά, που σημαίνει ότι ο φόβος και η ανασφάλεια για χρεοκοπία και δέσμευση των καταθέσεων, όταν μάλιστα κανένας δεν έχει εμπιστοσύνη στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, ήταν αυτά που έκαναν τους καταθέτες να πάρουν τα λεφτά τους, για τις άσχημες μέρες που έρχονται και φοβούνται.

Αν αυτά τα 67 δισ. ευρώ (60 στο εξωτερικό και 7 τον Οκτώβριο που έμειναν μεν μέσα, αλλά σε... σεντούκια) δεν είχαν αναληφθεί από τους καταθέτες, τουλάχιστον το 25% (που επιτρέπει η Τράπεζα της Ελλάδος), δηλαδή 16,75 δισ. ευρώ, θα είχαν πέσει στην αγορά, που δεν θα έπνεε τα λοίσθια, όπως το ζούμε σήμερα.

Και όταν αυτή είναι η τραγική αλήθεια, έρχεται ο κ. Παπανδρέου και στήνει στο απόσπασμα τις τράπεζες ότι δεν χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις. Από τι λεφτά; Από αυτά που πήρε το ελληνικό δημόσιο, με εντολή της κυβέρνησης, για να κλείσει τις δικές του τρύπες και το κρύβει από τον ελληνικό λαό;



Στη μόνιμη κατηγορία του πρωθυπουργού, που τις τελευταίες μέρες συχνά επαναλαμβάνει, ότι οι τράπεζες φταίνε για την ύφεση στην αγορά γιατί δεν χορηγούν δάνεια, υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών απαντούν «με τι λεφτά, αφού όλα πήγαν στα ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτια, που μας ανάγκασε η κυβέρνηση να πάρουμε, η δε απόσυρση καταθέσεων 67 δισ. ευρώ περιόρισε ασφυκτικά τη χρηματοδότηση της αγοράς».

Τέρμα οι χορηγήσεις!

Τα πράγματα μάλιστα χειροτέρεψαν από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας έπληξε την αγορά και την οικονομία. Με αποτέλεσμα οι τράπεζες με τους διευθυντές των υποκαταστημάτων να ειδοποιήσουν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις ότι σταματάει κάθε χρηματοδότηση (δάνεια, πλαφόν για μεταχρονολογημένες επιταγές, ακόμη το factory των τραπεζών που «προεξοφλούν» τιμολόγια πελατείας), που σημαίνει ότι τα πράγματα στην αγορά παίρνουν δραματική μορφή, αφού το ρευστό κόβεται...

Ανάλογα είναι και τα μαντάτα από το εξωτερικό. Πρώτες ύλες και διάφορα είδη δεν φορτώνονται, αν προκαταβολικά δεν έχει εξοφληθεί μετρητοίς όλη η αξία! Εγγυητικές ελληνικών τραπεζών δεν δέχεται καμία εταιρεία του εξωτερικού!

Μια χαρά, κύριε Παπανδρέου, τα καταφέρατε...


400.000 μαγαζιά δεν... χρειάζονται

Στο μεταξύ, με τη μεγαλύτερη ευκολία ακούς στελέχη των οικονομικών υπουργείων να λένε ότι πρέπει να κλείσουν 400.000 καταστήματα.

Κανένας δεν αγωνιά, δεν διερωτάται τι θα γίνει όλος αυτός ο κόσμος των αυτοαπασχολούμενων –γιατί βασικά οι μικρές επιχειρήσεις είναι οικογενειακές– 400.000 Χ 2 με 3 άτομα, 1.200.000 συνολικά, που θα βρεθεί από τη μια στιγμή στην άλλη δηλαδή στον δρόμο, στο πουθενά... Αυτό δεν τρομάζει κανέναν εκεί στην κυβέρνηση;

Να δεχθούμε ότι ήταν φούσκα οι χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις. Φταίνε μόνο εκείνοι που τις άνοιξαν, χωρίς να υπολογίσουν τι μέλλον έχουν; Τα δανεικά ποιος τους τα έδωσε; Οι τράπεζες δεν έβλεπαν ή το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να «πουλήσουν» και μάλιστα ακριβά χρήμα; Η κυβέρνηση, ο ηγέτης, η Τράπεζα της Ελλάδος, γιατί δεν χτύπησαν την καμπάνα;

Συνειδητοποιούν ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Βενιζέλος τι σημαίνουν 400.000 λουκέτα; Τι ερείπια θα προκαλέσουν; Πόσες ζωές θα κινδυνεύσουν;


δημοσιεύθηκε στο ΠΑΡΟΝ ΤΗς ΚΥΡΙΑΚΗΣ 6-11-2011
Share this article :

0 التعليقات:

إرسال تعليق

Labels

أحدث المواضيع

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2013. Entries General - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger