Μιλώντας 19-7-2011 στο ρ/σ «REAL FM» (Κ. Μακρή-Α. Κωνσταντάτος),για τις πολιτικές εξελίξεις, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
Για την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης σχετικά με την φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία
Επανέρχομαι στο θέμα μετά από την δημόσια δήλωση-απάντηση της Υπ. Οικονομικών της Ελβετίας σε ερώτηση, αριστερού βουλευτή της Ελβετίας και μάλιστα ελληνικής καταγωγής του Ιωσήφ Ζησιάδη. Η ελβετίδα υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε πως ενώ από το 2005 υπάρχει η δυνατότητα και η διαθεσιμότητα των ελβετικών αρχών να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές έτσι ώστε να δοθούν τα ονόματα των ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία και έτσι να εξασφαλισθούν και φορολογικά έσοδα από τις καταθέσεις και κυρίως να ελεγχθεί η νομιμότητα αυτών των χρημάτων, αυτή η δυνατότητα δεν έχει αξιοποιηθεί.
Ακόμα και μετά από έξι χρόνια. Το σκάνδαλο γίνεται μεγαλύτερο καθώς το Νοέμβριο του 2010 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έφερε χωρίς καμία αλλαγή ένα πρωτόκολλο συνεργασίας Ελλάδας-Ελβετίας σε οικονομικό επίπεδο που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά δεν αξιοποιεί τη δυνατότητα που προσφέρουν οι ελβετικές αρχές.
Άλλες χώρες όπως η Γερμανία ή οι ΗΠΑ το έκαναν πράξη. Η Γερμανία χρησιμοποιώντας και μεθόδους μη συμβατικές, αγόρασε και μια δισκέτα με ονόματα μεγαλοκαταθετών, έστειλε ένα μήνυμα στους πολίτες της ότι και «εκεί να τα βάλετε, θα σας βρω». Μ’αυτό τον αυξήθηκαν οι καταθέσεις στις Γερμανικές τράπεζες. Ο κ. Βενιζέλος πραγματοποιεί τηλεδιασκέψεις με την ελβετίδα ομόλογό του αλλά παραμένουν τα ερωτήματα που αφορούν το ύψος των καταθέσεων, τη νομιμότητά τους και αν έχουν φορολογηθεί για να αυξηθούν τα έσοδα της χώρας. Έξι ολόκληρα χρόνια, οι ελληνικές αρχές τα άφησαν να περάσουν άπρακτα. Ούτε καν μπήκαν στον κόπο να διαπιστώσουν αν όντως οι ελβετικές αρχές είναι πρόθυμες να συνεργαστούν.
Μέχρι σήμερα καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει έμπρακτα να πείσει τους έλληνες πολίτες ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να προσδιοριστούν τα «παρκαρισμένα» χρήματα στο εξωτερικό που έχουν βγει με μη νόμιμο τρόπο. Αν οι ελληνικές αρχές κάνουν σωστά τη δουλειά τους, όχι μόνο δεν κινδυνεύει η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών αλλά θα αυξηθεί.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις πρωτοβουλίες συνεργασίας με τις υπόλοιπες δυνάμεις της αριστεράς
Κ. Μ: Άκουσα τον κ. Τσίπρα να κάνει λόγο για άνοιγμα και προσέγγιση συνεργασίας τόσο προς την Δημ. Αριστερά, όσο και προς το κόμμα του κ. Δημαρά αλλά και τους Οικολόγους Πράσινους, βλέποντας την αύξηση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Σκοπός είναι η συγκρότηση ενός αντιμνημονιακού μπλοκ;
Πρόκειται για μια ιδέα που προσωπικά πιστεύω και καλλιεργώ εδώ και καιρό και χαίρομαι που η ηγεσία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ την υιοθετεί και την αναδεικνύει. Απαιτούνται πολύ προσεκτικές και σοβαρές κινήσεις προς όλες αυτές τις δυνάμεις: την Δημοκρατική Αριστερά, τους Οικολόγους Πράσινους, το κόμμα του κ. Δημαρά, τους διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ αλλά και μικρότερες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.
Να μην εξαρτήσουμε την πρόοδο αυτής της συνεργασίας από τυχόν άρνηση κάποιων από τους παραπάνω. Αν για παράδειγμα η ηγεσία του ΚΚΕ αντιδράσει με εχθρότητα, εμείς θα πρέπει να επιμείνουμε και να ενισχύσουμε την προσπάθεια για διάλογο, κοινή δράση ανοιχτή στο ενδεχόμενο μιας εκλογικής σύμπραξης.
Αυτή την ώρα που ο κόσμος μας «τραβάει από το μανίκι», πρέπει η ευρύτερη αριστερά να αντιμετωπίσει το σαράκι της πολυδιάσπασης, γιατί ο κόσμος υποφέρει από την εφαρμοζόμενη πολιτική και το μεσοπρόθεσμο. Πρέπει να αναζητήσουμε κοινό βηματισμό.
Η πρόταση για συνεργασία δεν κατατίθεται εξαιτίας των δημοσκοπήσεων αλλά επειδή εισπράξαμε και ακούσαμε το μήνυμα της πλατείας. Έρχεται ένα βουητό από τον κόσμο που απευθύνεται στην αριστερά και αναζητά λύσεις για τα αδιέξοδα που προκαλεί η πολιτική του ΠΑΣΟΚ.
Κ.Μ.: Τον κ. Κουβέλη, των ανεβοκατεβάζατε ως μέρος της «συμμαχίας των προθύμων». Αυτά που σας χώρισαν, πώς γίνεται να σας ξαναενώσουν;
Προσωπικά, ακόμα και μετά την επομένη της διάσπασης επέμενα ότι αυτά που μας ενώνουν με την ΔΗΜ. ΑΡ και τους ΟΙΚ. ΠΡΑΣ είναι περισσότερα απ’ αυτά που μας χωρίζουν. Γι’ αυτό και απέφυγα τις αντιπαλότητες ακόμα κι όταν είχαμε διαφορές. Χαίρομαι ότι από την πολεμική και τις αντιπαραθέσεις, έχουμε τώρα φτάσει στην αναζήτηση συγκλήσεων. Ελπίζω ο Φώτης ο Κουβέλης και η ηγεσία της ΔΗΜ. ΑΡ. να μην σπεύσουν να κλείσουν την πόρτα του διαλόγου που μπορεί να μας επιτρέψει, σε όσα συμφωνούμε στα πέντε, επτά, οκτώ από τα δέκα, να αναζητήσουμε λύσεις προς όφελος του λαού.
Στόχος μας δεν είναι η ευκαιριακή σύμπραξη αλλά η σοβαρή, αξιόπιστη κοινή δράση που μπορεί να οδηγήσει και σε εκλογική σύμπραξη και θα στηρίζεται σε συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα παρέχει σοβαρή εναλλακτική λύση στο αδιέξοδο που βιώνουν οι Έλληνες σήμερα.
0 التعليقات:
إرسال تعليق