Η ομοφωνία είναι δύσκολη υπόθεση. Χρειάζεται ωριμότητα, αμοιβαίες υποχωρήσεις κι όταν επιτυγχάνεται υπάρχει πάντα πίσω της μακρά πορεία συζητήσεων, αντεγκλήσεων και επιλογής του γενικότερου συμφέροντος απέναντι στο μερικό ή το ατομικό. Στη συνεδρίαση της Διαπραγματευτικής Ομάδας τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου η ομοφωνία που επιτεύχθηκε είχε αυτά τα χαρακτηριστικά.
Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε αναλώσει αμέτρητες ώρες σε συνεδριάσεις στη Μάρνη κι έχουμε βρεθεί δεκάδες φορές σε συναντήσεις στην Αριστοτέλους, στο Υπουργείο Υγείας. Συνεπώς κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η ομοφωνία στο κείμενο της Διαπρ. Ομάδας είναι αποτέλεσμα ελαφρότητας ή εξαπάτησης. Τίποτα δεν έγινε πίσω από τις πλάτες των συναδέλφων και ότι καταγράφτηκε στο κείμενο είχε συζητηθεί σε Γενικές Συνελεύσεις που έγιναν στα Νοσοκομεία όλης της χώρας με πρωτοφανή συμμετοχή. Το κείμενο αυτό (κλικ εδώ) αντικατοπτρίζει τις δυνατότητες που έχουμε ως κίνημα.
Πρέπει να γίνει σαφές πως τίποτα ακόμη δεν έχει γίνει οριστικό. Περιμένουμε την ερχόμενη εβδομάδα να μας δοθεί από το Υπουργείο το κείμενο του νομοσχεδίου για να το μελετήσουμε από κοινού με νομικούς ώστε να αποφευχθούν παγίδες και να πάει εν συνεχεία στη Βουλή για συζήτηση στην Επιτροπή και την Ολομέλεια. Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που αναγκαστικά θα συνοδεύει το νομοσχέδιο θα αποτυπώνει και τα κονδύλια για την υλοποίησή του, γεγονός μείζονος σημασίας. Τέλος, η αποτροπή τροπολογιών που πιθανόν θα μετατρέψουν το νομοσχέδιο σε σουρωτήρι είναι εξίσου σοβαρό ζήτημα.
Η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της 20ης Νοεμβρίου (κλικ εδώ) καταγράφει το γενικότερο κλίμα στο οποίο κινείται η διαπραγμάτευση και ορθώς τονίζει ότι "σε περίοδο οικονομικής κρίσης και ασφυκτικής λιτότητας για τα εισοδήματα των εργαζομένων χρειάζεται σταθερό κοινωνικό μέτωπο για τη στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και τη διασφάλιση των πολιτών σε δωρεάν και υψηλού επιπέδου περίθαλψη". Το ζήτημα της ποιότητας των δημόσιων υπηρεσιών υγείας πρέπει να μας απασχολεί διαρκώς, διότι οι προσλήψεις γιατρών πρέπει να δώσουν στον πολίτη ένα ορατό αποτέλεσμα, ώστε στο μέλλον να στηρίζει ενεργά κάθε διεκδίκηση και πρωτοβουλία μας.
Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε δεν έχει αλλαγές στα κονδύλια υγείας εν σχέσει με το προσχέδιο. Η εξήγηση που δόθηκε από πλευράς Υπουργείου είναι πως δεν ήταν δυνατόν να αποτυπωθούν δαπάνες για τις οποίες δεν έχει ψηφιστεί σχετικός νόμος ή τουλάχιστον δεν έχει υπογραφεί κλαδική σύμβαση. Η επικοινωνία με πολιτικούς που έχουν μεγάλη εμπειρία στα ζητήματα προϋπολογισμού επιβεβαιώνει εν μέρει τον ισχυρισμό, εν τούτοις η απουσία εγγραφής κονδυλίου για τις 2000 προσλήψεις υποδηλώνει την εμμονή της κυβέρνησης στην παράλογη αντίληψη ότι οι προσλήψεις γίνονται ως μέρος κλαδικής συμφωνίας και όχι αυτόνομα επειδή υπάρχει αντικειμενική ανάγκη. Υποθέτουμε ότι κατ΄ ελάχιστον η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου θα είναι έτοιμη την ερχόμενη εβδομάδα ως τεκμήριο αξιοπιστίας των δεσμεύσεων του Υπουργείου Υγείας.
Γενικά ο προϋπολογισμός αυτός δεν προοιωνίζει τίποτα θετικό. Οι εργαζόμενοι της χώρας θα δούν μειώσεις στο εισόδημά τους και σε περίπτωση που ως γιατροί καταφέρουμε τις αυξήσεις που περιγράφει η κλαδική σύμβαση θα είναι διπλή επιτυχία.
Έχει μεγάλη σημασία για τις εκτιμήσεις που κάνουμε η γνώση της σύνθεσης του ιατρικού σώματος. Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι υπηρετούντες γιατροί ΕΣΥ στις 20/10/08
Διευθυντές 2005
Αναπλ. Διευθυντές 4.057
Επιμελητές Α΄ 2.535
Επιμελητές Β΄ 2.624
Επικουρικοί 1.152
Ειδικευμένοι Γ΄ 16
Ειδικευόμενοι 8.780
Στρατιωτικοί 224
Υπεραρ. ειδικευόμενοι 469
Αλλοδαποί υπότροφοι 100
Αγροτικοί 1.198
ΣΥΝΟΛΟ 23460
Προσέξετε τη σύνθεση του ιατρικού σώματος: ενώ έπρεπε να σχηματίζεται πυραμίδα με τη βάση κάτω συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, η βάση είναι μετέωρη: πολλοί Διευθυντές και αναπλ. Διευθυντές και λίγοι Επιμελητές Β΄. Αυτή είναι και η εξήγηση γιατί η Διαπραγματευτική Ομάδα έθεσε ως πύλη εισόδου στο σύστημα τον βαθμό του Επιμ. Β, ώστε σταδιακά να οδηγηθούμε σε εκλογίκευση αυτού του στρεβλού και αντιπαραγωγικού μοντέλου που έχει δημιουργηθεί.
Ενα άλλο σημείο που χρειάζεται προσοχή είναι ο αριθμός των ειδικευομένων, ο οποίος υπό τις παρούσες συνθήκες είναι οριακός στην αναλογία με τα κρεβάτια του ΕΣΥ. Πρέπει να προβληματιστούμε σοβαρά για το επίπεδο εκπαίδευσης που μπορεί να υπάρξει αν αυξήσουμε υπέρμετρα τις προσλήψεις ειδικευομένων με μόνο στόχο την αποσυμφόρηση της λίστας, αδιαφορώντας για τα εκπαιδευτικά κριτήρια.
Προκειμένου να λειτουργήσει με ταχείς ρυθμούς η Επιτροπή Προσλήψεων και Προτύπων εφημέρευσης συμφωνήθηκε να σταλεί έγγραφο από το Υπουργείο προς τα Νοσοκομεία ζητώντας να καταγραφούν τα κενά. Το έγγραφο που έστειλε η κ. Παναγοπούλου περισσότερη σύγχυση προκάλεσε παρά συλλογή στοιχείων, αφού ζητάει απαιτούμενο αριθμό γιατρών προκειμένου να εφαρμοστεί το 48ωρο. Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ προκειμένου να υπάρξει μια πραγματική αποτύπωση στα πλαίσια της κλαδικής σύμβασης ζητάει τις Ενώσεις να αποστείλουν μέχρι τις 15/12/08 έγγραφο στην ΟΕΝΓΕ στο οποίο θα καταγράφουν τις θέσεις γιατρών ΕΣΥ και ειδικευομένων των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας που πρέπει να προκηρυχθούν μέσα στο 2009, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 7 ενεργών εφημεριών ή 11 εφημεριών κάθε είδους κατά ανώτερο αριθμό/ μήνα από 01/07/09.
Το θέμα των προσλήψεων νέων γιατρών στο ΕΣΥ έχει πολλές πλευρές, μερικές μάλιστα ακανθώδεις. Ένα όμως είναι βέβαιο: οταν υπάρχουν χιλιάδες νέων συναδέλφων που είναι άνεργοι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά σκέψη ότι οι 2000 θέσεις που θα προκηρυχτούν δεν θα καταληφθούν απ΄ αυτούς, αλλά θα αποτελέσουν πεδίο μετακινήσεων για μας που ήδη υπηρετούμε και διαθέτουμε την ασφάλεια ενός μισθού και τη δυνατότητα εξέλιξης. Στην παρούσα διετία που θέλουμε να ενισχύσουμε το σύστημα δεν πρέπει να επιτρέψουμε κανενός είδους ανταγωνισμό προσόντων ανάμεσα σε υπηρετούντες που θα διεκδικήσουν θέση και καταλαμβάνοντάς της θα αναβαθμιστούν αυτομάτως, με ανέργους συναδέλφους που αν χάσουν κι αυτή την ευκαιρία δεν πρόκειται να βρουν ποτέ άλλη.
Όλα αυτά οδήγησαν τη Διαπραγματευτική Ομάδα στο να ορίσει αντικίνητρα για τους υπηρετούντες στο να καταλάβουν προκηρυσσόμενες θέσεις.
Σχετικά με τις άγονες θέσεις έγινε από πλευράς μας προσπάθεια να αναπροσαρμοστεί το επίδομα το οποίο παραμένει καθηλωμένο, συνάντησε όμως άρνηση από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών, ενώ έγινε αποδεκτή ρύθμιση να μην υπάρχουν επιβαρύνσεις για γιατρούς που μετακινούνται από και προς άγονες περιοχές. Πρόκειται για ζήτημα στο οποίο πρέπει να επιμείνουμε στην επόμενη ανανέωση της κλαδικής σύμβασης.
Και δυό λόγια για τον συντονιστή Διευθυντή. Η δική μας αντίληψη είναι πως πρέπει να είναι πρώτος μεταξύ ίσων, με καθήκοντα συντονιστή και τίποτα περισσότερο. Δεν θέλουμε να αναπαράγουμε το σημερινό φεουδαρχικό μοντέλο, ούτε να δημιουργήσουμε μιάν ακόμη κλίμακα, τον υπερδιευθυντή. Αυτοί είναι και οι λόγοι της έντονης αντίδρασης που έχουν εκδηλωθεί από νυν Διευθυντές, ακόμη κι από αυτοαποκαλούμενους "προοδευτικούς". Εκεί βρίσκεται και η απόπειρα ορισμένων να αλλοιώσουν το εκλεκτορικό σώμα ανάδειξης των συντονιστών, τοποθετώντας κατά πλειοψηφία διορισμένους, ώστε ν΄ ακυρωθεί η εκλογή με δημοκρατικό τρόπο.
Η προσπάθεια να οριοθετήσουμε ανώτατο αριθμό εφημεριών πάνω από τις οποίες δεν θα μπορεί ο εκάστοτε Διοικητής να εκδίδει το περίφημο "εντέλλεσθε" έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Ο στόχος είναι να οδηγηθούμε σταδιακά, όσο προχωρούν οι προσλήψεις, στις τέσσερις εφημερίες το μήνα για κάθε γιατρό. Υπό τις παρούσες συνθήκες η πλειονότητα των Ενώσεων και ιδιαίτερα των επαρχιακών έκρινε ότι ανώτατο όριο από 1ης Ιουλίου έπρεπε να τεθούν οι 7 εφημερίες, ώστε να μην οδηγηθούν τα Νοσοκομεία και ΚΥ σε κλείσιμο με δική μας ευθύνη. Ορισμένοι πρότειναν να μην υπάρξει καμιά αναφορά στον ανώτατο αριθμό που προκύπτει αθροιστικά απ΄ όλων των τύπων τις εφημερίες. Κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνο, διότι θα επέτρεπε στους Διοικητές να ερμηνεύουν το κενό ρύθμισης κατά το δοκούν και αποφασίστηκε να τεθεί το 11 ως οροφή, ώστε σε Τμήματα με δύο γιατρούς να προκύπτει ανάγκη πρόσληψης και τρίτου. Ταυτόχρονα τίθεται ως ασφαλιστική δικλείδα η απαγόρευση μετατροπής από τις Διοικήσεις των ενεργών εφημεριών σε ετοιμότητας, ενώ αναλαμβάνουν καθοριστικό ρόλο τα Επιστημονικά Συμβούλια.
Οπωσδήποτε πρόκειται για λύσεις που προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν το όφελος και να ελαχιστοποιήσουν το κόστος και στις οποίες ο καθένας ίσως αναζητά την προσωπική του περίπτωση. Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό πως η Διαπρ. Ομάδα δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί με 23460 ατομικές περιπτώσεις. Πρέπει να δει συλλογικές λύσεις με προοπτική, διασφαλίζοντας τη λειτουργία του συστήματος υγείας.
Μιά πολύ ενδιαφέρουσα Ημερίδα με τίτλο "Η άσκηση της Επείγουσας Ιατρικής στο σύγχρονο ΤΕΠ" διοργανώνεται το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου στα Τρίκαλα. Συνδιοργανωτές η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Ιατρικής. Χώρος το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων και ώρα έναρξης η 9πμ.
Χαιρετώ
Δημήτρης Βαρνάβας
Σχετικές ασχετοσύνες:
1. Υπογραφή συλλογικής Σύμβασης για Νοσοκομειακούς γιατρούς. Καθημερινή.
2. Υπέγραψαν μισθολόγιο γιατροί και Αβραμόπουλος. Ελευθεροτυπία
3. Συμφωνία τομή στο ΕΣΥ. Εθνος
4. Συμφωνία Κυβέρνησης- ΟΕΝΓΕ Ριζοσπάστης.
5. Συμφωνία Αβραμόπουλου Γιατρών. Το Βήμα
Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε αναλώσει αμέτρητες ώρες σε συνεδριάσεις στη Μάρνη κι έχουμε βρεθεί δεκάδες φορές σε συναντήσεις στην Αριστοτέλους, στο Υπουργείο Υγείας. Συνεπώς κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η ομοφωνία στο κείμενο της Διαπρ. Ομάδας είναι αποτέλεσμα ελαφρότητας ή εξαπάτησης. Τίποτα δεν έγινε πίσω από τις πλάτες των συναδέλφων και ότι καταγράφτηκε στο κείμενο είχε συζητηθεί σε Γενικές Συνελεύσεις που έγιναν στα Νοσοκομεία όλης της χώρας με πρωτοφανή συμμετοχή. Το κείμενο αυτό (κλικ εδώ) αντικατοπτρίζει τις δυνατότητες που έχουμε ως κίνημα.
Πρέπει να γίνει σαφές πως τίποτα ακόμη δεν έχει γίνει οριστικό. Περιμένουμε την ερχόμενη εβδομάδα να μας δοθεί από το Υπουργείο το κείμενο του νομοσχεδίου για να το μελετήσουμε από κοινού με νομικούς ώστε να αποφευχθούν παγίδες και να πάει εν συνεχεία στη Βουλή για συζήτηση στην Επιτροπή και την Ολομέλεια. Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που αναγκαστικά θα συνοδεύει το νομοσχέδιο θα αποτυπώνει και τα κονδύλια για την υλοποίησή του, γεγονός μείζονος σημασίας. Τέλος, η αποτροπή τροπολογιών που πιθανόν θα μετατρέψουν το νομοσχέδιο σε σουρωτήρι είναι εξίσου σοβαρό ζήτημα.
Η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της 20ης Νοεμβρίου (κλικ εδώ) καταγράφει το γενικότερο κλίμα στο οποίο κινείται η διαπραγμάτευση και ορθώς τονίζει ότι "σε περίοδο οικονομικής κρίσης και ασφυκτικής λιτότητας για τα εισοδήματα των εργαζομένων χρειάζεται σταθερό κοινωνικό μέτωπο για τη στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και τη διασφάλιση των πολιτών σε δωρεάν και υψηλού επιπέδου περίθαλψη". Το ζήτημα της ποιότητας των δημόσιων υπηρεσιών υγείας πρέπει να μας απασχολεί διαρκώς, διότι οι προσλήψεις γιατρών πρέπει να δώσουν στον πολίτη ένα ορατό αποτέλεσμα, ώστε στο μέλλον να στηρίζει ενεργά κάθε διεκδίκηση και πρωτοβουλία μας.
Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε δεν έχει αλλαγές στα κονδύλια υγείας εν σχέσει με το προσχέδιο. Η εξήγηση που δόθηκε από πλευράς Υπουργείου είναι πως δεν ήταν δυνατόν να αποτυπωθούν δαπάνες για τις οποίες δεν έχει ψηφιστεί σχετικός νόμος ή τουλάχιστον δεν έχει υπογραφεί κλαδική σύμβαση. Η επικοινωνία με πολιτικούς που έχουν μεγάλη εμπειρία στα ζητήματα προϋπολογισμού επιβεβαιώνει εν μέρει τον ισχυρισμό, εν τούτοις η απουσία εγγραφής κονδυλίου για τις 2000 προσλήψεις υποδηλώνει την εμμονή της κυβέρνησης στην παράλογη αντίληψη ότι οι προσλήψεις γίνονται ως μέρος κλαδικής συμφωνίας και όχι αυτόνομα επειδή υπάρχει αντικειμενική ανάγκη. Υποθέτουμε ότι κατ΄ ελάχιστον η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου θα είναι έτοιμη την ερχόμενη εβδομάδα ως τεκμήριο αξιοπιστίας των δεσμεύσεων του Υπουργείου Υγείας.
Γενικά ο προϋπολογισμός αυτός δεν προοιωνίζει τίποτα θετικό. Οι εργαζόμενοι της χώρας θα δούν μειώσεις στο εισόδημά τους και σε περίπτωση που ως γιατροί καταφέρουμε τις αυξήσεις που περιγράφει η κλαδική σύμβαση θα είναι διπλή επιτυχία.
Έχει μεγάλη σημασία για τις εκτιμήσεις που κάνουμε η γνώση της σύνθεσης του ιατρικού σώματος. Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι υπηρετούντες γιατροί ΕΣΥ στις 20/10/08
Διευθυντές 2005
Αναπλ. Διευθυντές 4.057
Επιμελητές Α΄ 2.535
Επιμελητές Β΄ 2.624
Επικουρικοί 1.152
Ειδικευμένοι Γ΄ 16
Ειδικευόμενοι 8.780
Στρατιωτικοί 224
Υπεραρ. ειδικευόμενοι 469
Αλλοδαποί υπότροφοι 100
Αγροτικοί 1.198
ΣΥΝΟΛΟ 23460
Προσέξετε τη σύνθεση του ιατρικού σώματος: ενώ έπρεπε να σχηματίζεται πυραμίδα με τη βάση κάτω συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, η βάση είναι μετέωρη: πολλοί Διευθυντές και αναπλ. Διευθυντές και λίγοι Επιμελητές Β΄. Αυτή είναι και η εξήγηση γιατί η Διαπραγματευτική Ομάδα έθεσε ως πύλη εισόδου στο σύστημα τον βαθμό του Επιμ. Β, ώστε σταδιακά να οδηγηθούμε σε εκλογίκευση αυτού του στρεβλού και αντιπαραγωγικού μοντέλου που έχει δημιουργηθεί.
Ενα άλλο σημείο που χρειάζεται προσοχή είναι ο αριθμός των ειδικευομένων, ο οποίος υπό τις παρούσες συνθήκες είναι οριακός στην αναλογία με τα κρεβάτια του ΕΣΥ. Πρέπει να προβληματιστούμε σοβαρά για το επίπεδο εκπαίδευσης που μπορεί να υπάρξει αν αυξήσουμε υπέρμετρα τις προσλήψεις ειδικευομένων με μόνο στόχο την αποσυμφόρηση της λίστας, αδιαφορώντας για τα εκπαιδευτικά κριτήρια.
Προκειμένου να λειτουργήσει με ταχείς ρυθμούς η Επιτροπή Προσλήψεων και Προτύπων εφημέρευσης συμφωνήθηκε να σταλεί έγγραφο από το Υπουργείο προς τα Νοσοκομεία ζητώντας να καταγραφούν τα κενά. Το έγγραφο που έστειλε η κ. Παναγοπούλου περισσότερη σύγχυση προκάλεσε παρά συλλογή στοιχείων, αφού ζητάει απαιτούμενο αριθμό γιατρών προκειμένου να εφαρμοστεί το 48ωρο. Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ προκειμένου να υπάρξει μια πραγματική αποτύπωση στα πλαίσια της κλαδικής σύμβασης ζητάει τις Ενώσεις να αποστείλουν μέχρι τις 15/12/08 έγγραφο στην ΟΕΝΓΕ στο οποίο θα καταγράφουν τις θέσεις γιατρών ΕΣΥ και ειδικευομένων των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας που πρέπει να προκηρυχθούν μέσα στο 2009, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 7 ενεργών εφημεριών ή 11 εφημεριών κάθε είδους κατά ανώτερο αριθμό/ μήνα από 01/07/09.
Το θέμα των προσλήψεων νέων γιατρών στο ΕΣΥ έχει πολλές πλευρές, μερικές μάλιστα ακανθώδεις. Ένα όμως είναι βέβαιο: οταν υπάρχουν χιλιάδες νέων συναδέλφων που είναι άνεργοι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά σκέψη ότι οι 2000 θέσεις που θα προκηρυχτούν δεν θα καταληφθούν απ΄ αυτούς, αλλά θα αποτελέσουν πεδίο μετακινήσεων για μας που ήδη υπηρετούμε και διαθέτουμε την ασφάλεια ενός μισθού και τη δυνατότητα εξέλιξης. Στην παρούσα διετία που θέλουμε να ενισχύσουμε το σύστημα δεν πρέπει να επιτρέψουμε κανενός είδους ανταγωνισμό προσόντων ανάμεσα σε υπηρετούντες που θα διεκδικήσουν θέση και καταλαμβάνοντάς της θα αναβαθμιστούν αυτομάτως, με ανέργους συναδέλφους που αν χάσουν κι αυτή την ευκαιρία δεν πρόκειται να βρουν ποτέ άλλη.
Όλα αυτά οδήγησαν τη Διαπραγματευτική Ομάδα στο να ορίσει αντικίνητρα για τους υπηρετούντες στο να καταλάβουν προκηρυσσόμενες θέσεις.
Σχετικά με τις άγονες θέσεις έγινε από πλευράς μας προσπάθεια να αναπροσαρμοστεί το επίδομα το οποίο παραμένει καθηλωμένο, συνάντησε όμως άρνηση από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών, ενώ έγινε αποδεκτή ρύθμιση να μην υπάρχουν επιβαρύνσεις για γιατρούς που μετακινούνται από και προς άγονες περιοχές. Πρόκειται για ζήτημα στο οποίο πρέπει να επιμείνουμε στην επόμενη ανανέωση της κλαδικής σύμβασης.
Και δυό λόγια για τον συντονιστή Διευθυντή. Η δική μας αντίληψη είναι πως πρέπει να είναι πρώτος μεταξύ ίσων, με καθήκοντα συντονιστή και τίποτα περισσότερο. Δεν θέλουμε να αναπαράγουμε το σημερινό φεουδαρχικό μοντέλο, ούτε να δημιουργήσουμε μιάν ακόμη κλίμακα, τον υπερδιευθυντή. Αυτοί είναι και οι λόγοι της έντονης αντίδρασης που έχουν εκδηλωθεί από νυν Διευθυντές, ακόμη κι από αυτοαποκαλούμενους "προοδευτικούς". Εκεί βρίσκεται και η απόπειρα ορισμένων να αλλοιώσουν το εκλεκτορικό σώμα ανάδειξης των συντονιστών, τοποθετώντας κατά πλειοψηφία διορισμένους, ώστε ν΄ ακυρωθεί η εκλογή με δημοκρατικό τρόπο.
Η προσπάθεια να οριοθετήσουμε ανώτατο αριθμό εφημεριών πάνω από τις οποίες δεν θα μπορεί ο εκάστοτε Διοικητής να εκδίδει το περίφημο "εντέλλεσθε" έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Ο στόχος είναι να οδηγηθούμε σταδιακά, όσο προχωρούν οι προσλήψεις, στις τέσσερις εφημερίες το μήνα για κάθε γιατρό. Υπό τις παρούσες συνθήκες η πλειονότητα των Ενώσεων και ιδιαίτερα των επαρχιακών έκρινε ότι ανώτατο όριο από 1ης Ιουλίου έπρεπε να τεθούν οι 7 εφημερίες, ώστε να μην οδηγηθούν τα Νοσοκομεία και ΚΥ σε κλείσιμο με δική μας ευθύνη. Ορισμένοι πρότειναν να μην υπάρξει καμιά αναφορά στον ανώτατο αριθμό που προκύπτει αθροιστικά απ΄ όλων των τύπων τις εφημερίες. Κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνο, διότι θα επέτρεπε στους Διοικητές να ερμηνεύουν το κενό ρύθμισης κατά το δοκούν και αποφασίστηκε να τεθεί το 11 ως οροφή, ώστε σε Τμήματα με δύο γιατρούς να προκύπτει ανάγκη πρόσληψης και τρίτου. Ταυτόχρονα τίθεται ως ασφαλιστική δικλείδα η απαγόρευση μετατροπής από τις Διοικήσεις των ενεργών εφημεριών σε ετοιμότητας, ενώ αναλαμβάνουν καθοριστικό ρόλο τα Επιστημονικά Συμβούλια.
Οπωσδήποτε πρόκειται για λύσεις που προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν το όφελος και να ελαχιστοποιήσουν το κόστος και στις οποίες ο καθένας ίσως αναζητά την προσωπική του περίπτωση. Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό πως η Διαπρ. Ομάδα δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί με 23460 ατομικές περιπτώσεις. Πρέπει να δει συλλογικές λύσεις με προοπτική, διασφαλίζοντας τη λειτουργία του συστήματος υγείας.
Μιά πολύ ενδιαφέρουσα Ημερίδα με τίτλο "Η άσκηση της Επείγουσας Ιατρικής στο σύγχρονο ΤΕΠ" διοργανώνεται το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου στα Τρίκαλα. Συνδιοργανωτές η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Ιατρικής. Χώρος το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων και ώρα έναρξης η 9πμ.
Χαιρετώ
Δημήτρης Βαρνάβας
Σχετικές ασχετοσύνες:
1. Υπογραφή συλλογικής Σύμβασης για Νοσοκομειακούς γιατρούς. Καθημερινή.
2. Υπέγραψαν μισθολόγιο γιατροί και Αβραμόπουλος. Ελευθεροτυπία
3. Συμφωνία τομή στο ΕΣΥ. Εθνος
4. Συμφωνία Κυβέρνησης- ΟΕΝΓΕ Ριζοσπάστης.
5. Συμφωνία Αβραμόπουλου Γιατρών. Το Βήμα
Ενημέρωση νεώτερη 7-12-2008
Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ στη συνεδρίαση της Τρίτης 2 Δεκεμβρίου επικύρωσε ομόφωνα το κείμενο της συλλογικής σύμβασης το οποίο είχε προκύψει μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν δύο ολόκληρα χρόνια. Η βεβιασμένη ενέργεια του Προέδρου Στάθη Τσούκαλου να υπογράψει την προηγουμένη τη σύμβαση με τον Υπουργό παρουσία και δημοσιογράφων θεωρήθηκε άκομψη ως ενέργεια, χωρίς όμως ν΄ αλλάζει τίποτα επί της ουσίας.
Μπορείτε να δείτε και να εκτυπώσετε το τελικό κείμενο της σύμβασης στη στήλη "Επικαιρότητα" του Ygeianet (κλικ εδώ).
¦ Όπως αναφέρει η απόφαση του Γεν. Συμβουλίου "το τελικό κείμενο της Κλαδικής Συμφωνίας περιλαμβάνει θετικές διατάξεις που αποτελούσαν αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών και τα οποία διεκδικήθηκαν με μαζικές κινητοποιήσεις από την ΟΕΝΓΕ, τις Ενώσεις και τους συναδέλφους τα προηγούμενα χρόνια. Προκειμένου όμως να καταστεί δυνατή η υλοποίηση των υπεσχημένων επιβάλλεται η συμπλήρωση των πιστώσεων του προϋπολογισμού του 2009 με τα κονδύλια που απαιτεί η μισθολογική αναβάθμιση των νοσοκομειακών γιατρών, η αύξηση του κόστους της εφημερίας, οι φορολογικές ελαφρύνσεις και κυρίως οι προβλεπόμενες 2000 προσλήψεις γιατρών εντός του 2009".
Η απόφαση τονίζει ότι "η υπογραφή της Κλαδικής Σύμβασης δεν μεταβάλλει αυτόματα τη σκληρή πραγματικότητα της δημόσιας περίθαλψης στη χώρα μας. Τα οξυμένα προβλήματα των νοσοκομείων και Κ. Υγείας εξακολουθούν να απαιτούν σοβαρές και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις στους τομείς της χρηματοδότησης, τη βελτίωση των υποδομών, της πλήρους κάλυψης των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό όλων των ειδικοτήτων και της ανάπτυξης Π.Φ.Υ."
¦ Η κλαδική σύμβαση κατατίθεται αύριο στη Βουλή σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο και εκφράζεται η αισιοδοξία ότι θα έχει ψηφιστεί πριν αρχίσει η συζήτηση του προϋπολογισμού. Οψόμεθα..
¦ Οι αντιδράσεις στην υπογραφείσα συμφωνία κινήθηκαν από πλευράς Συλλόγου Διευθυντών ΕΣΥ με μεθοδεύσεις υπόγειας πίεσης προς συναρμόδιους Υπουργούς, από τους οποίους ζητούσαν να μην προσυπογράψουν το κείμενο. Είναι γνωστό πως οι άνθρωποι αυτοί πάντοτε λειτουργούσαν ως τσιφλικάδες, απαξιώνοντας ακόμα και το διάλογο στις δήθεν ενδιαφέρουσες απόψεις που ισχυρίζονται ότι διαθέτουν. Βλέποντας ότι δεν ευδοκιμούν οι υπόγιες πιέσεις άρχισαν τις δημόσιες, ώστε να δημιουργήσουν κλίμα κατά την ψήφιση της σύμβασης στη Βουλή.
Μπορείτε να δείτε και να εκτυπώσετε το τελικό κείμενο της σύμβασης στη στήλη "Επικαιρότητα" του Ygeianet (κλικ εδώ).
¦ Όπως αναφέρει η απόφαση του Γεν. Συμβουλίου "το τελικό κείμενο της Κλαδικής Συμφωνίας περιλαμβάνει θετικές διατάξεις που αποτελούσαν αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών και τα οποία διεκδικήθηκαν με μαζικές κινητοποιήσεις από την ΟΕΝΓΕ, τις Ενώσεις και τους συναδέλφους τα προηγούμενα χρόνια. Προκειμένου όμως να καταστεί δυνατή η υλοποίηση των υπεσχημένων επιβάλλεται η συμπλήρωση των πιστώσεων του προϋπολογισμού του 2009 με τα κονδύλια που απαιτεί η μισθολογική αναβάθμιση των νοσοκομειακών γιατρών, η αύξηση του κόστους της εφημερίας, οι φορολογικές ελαφρύνσεις και κυρίως οι προβλεπόμενες 2000 προσλήψεις γιατρών εντός του 2009".
Η απόφαση τονίζει ότι "η υπογραφή της Κλαδικής Σύμβασης δεν μεταβάλλει αυτόματα τη σκληρή πραγματικότητα της δημόσιας περίθαλψης στη χώρα μας. Τα οξυμένα προβλήματα των νοσοκομείων και Κ. Υγείας εξακολουθούν να απαιτούν σοβαρές και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις στους τομείς της χρηματοδότησης, τη βελτίωση των υποδομών, της πλήρους κάλυψης των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό όλων των ειδικοτήτων και της ανάπτυξης Π.Φ.Υ."
¦ Η κλαδική σύμβαση κατατίθεται αύριο στη Βουλή σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο και εκφράζεται η αισιοδοξία ότι θα έχει ψηφιστεί πριν αρχίσει η συζήτηση του προϋπολογισμού. Οψόμεθα..
¦ Οι αντιδράσεις στην υπογραφείσα συμφωνία κινήθηκαν από πλευράς Συλλόγου Διευθυντών ΕΣΥ με μεθοδεύσεις υπόγειας πίεσης προς συναρμόδιους Υπουργούς, από τους οποίους ζητούσαν να μην προσυπογράψουν το κείμενο. Είναι γνωστό πως οι άνθρωποι αυτοί πάντοτε λειτουργούσαν ως τσιφλικάδες, απαξιώνοντας ακόμα και το διάλογο στις δήθεν ενδιαφέρουσες απόψεις που ισχυρίζονται ότι διαθέτουν. Βλέποντας ότι δεν ευδοκιμούν οι υπόγιες πιέσεις άρχισαν τις δημόσιες, ώστε να δημιουργήσουν κλίμα κατά την ψήφιση της σύμβασης στη Βουλή.
Πρώτος και καλύτερος ο Τριανταφυλλόπουλος. Ακολουθούν τυφεκιοφόροι και τυμπανιστές που επιδίδονται σε όργιο δημοσιευμάτων περί δήθεν ανεπανόρθωτης καταστροφής του ΕΣΥ από την εφαρμογή του πολυδιευθυντικού. Το κείμενο που επισυνάπτω, ανήκει στο συνάδελφο χειρουργό στο Καρπενήσι Απόστολο Σοφό και δίνει επαρκέστατη απάντηση σ΄ αυτούς τους ισχυρισμούς. Τις επόμενες μέρες θα δοθούν δημοσίως κι άλλες απάντήσεις στους κροκόδειλους που υποδύονται τους συναδέλφους μας.
Δημήτρης Βαρνάβας.
0 التعليقات:
إرسال تعليق