Home » , , , » Αντέχουμε ένα δίκαιο Αριστείδη ανάμεσά μας;;

Αντέχουμε ένα δίκαιο Αριστείδη ανάμεσά μας;;




Είχε επαφή με Μόναχο ο Ζορμπάς
Της ΓΙΑΝΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ

Δύο φορές έχει «συναντηθεί» ο Γ. Ζορμπάς με τη Siemens. Και οι δύο υπήρξαν κρίσιμες για την καριέρα του: Η πρώτη ήταν το «καυτό» καλοκαίρι του 1995, με την υπόθεση των συμβάσεων ΟΤΕ με Siemens και Ιντρακόμ, και του είχε αφαιρεθεί βιαίως η δικογραφία των ψηφιακών.
Κατά τρόπο μοιραίο, 13 χρόνια μετά, όταν συνάντησε πάλι τις συμβάσεις του ΟΤΕ με τη γερμανική εταιρεία, αποπέμπεται και αυτή τη φορά κατά βίαιο τρόπο
από τη θέση του επικεφαλής της Αρχής κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.Τώρα, πάντως, φέρεται αποφασισμένος να κλιμακώσει την αντίδρασή του και να αποστείλει, πιθανότατα την Τρίτη, επιστολή προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό με την οποία θα καταγγέλλει ότι του αφαιρείται η έρευνα για τη γερμανική εταιρεία.


*Με δήλωσή του στην «Κ.Ε.» απαντάει και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου περί των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής, που κατηγορείται ότι δεν έστειλε, και στις αιτιάσεις περί ολιγωρίας του.«Τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής», ανέφερε μιλώντας μας στο προαύλιο του Προεδρικού Μεγάρου την Πέμπτη, «τα υποβάλλει η δικαστική αρχή, σύμφωνα με το νόμο (αρθρ. 457-461 ΚΠΔ) και τις συμβάσεις διεθνούς συνεργασίας. Εξ ουδεμίας διατάξεως νόμου προβλέπεται ότι υφίστατο δυνατότης διαβιβάσεως αιτημάτων δικαστικής συνδρομής εκ μέρους της Αρχής σε χώρες της αλλοδαπής, ούτε δυνατότης δεσμεύσεως τραπεζικού λογαριασμού σε πιστωτικά ιδρύματα ξένων χωρών».


Τα συναπαντήματα με τη Siemens


Ο πρώην εισαγγελέας ήταν ουσιαστικά προ των πυλών όχι μόνο της υπόθεσης Siemens, αλλά και όλων των άλλων σκανδάλων που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα και δεν έχουν διαλευκανθεί. Αφορμή για τις ενέργειες που επρόκειτο -αλλά δεν πρόλαβε- να κάνει, ήταν αναφορές που είχε λάβει η Αρχή από ελληνικές τράπεζες για λογαριασμούς προσώπων τα οποία βρίσκονται στο μικροσκόπιο και της δικαστικής έρευνας για το σκάνδαλο της γερμανικής εταιρείας και στη χώρα μας.


*Δύο πράγματα δεν είναι γνωστά στον κόσμο γι' αυτή την υπόθεση: Το πρώτο είναι ότι την υπόθεση του σκανδάλου της Siemens είχε αναλάβει πριν από μήνες συγκεκριμένο μέλος της Αρχής με εντολή Ζορμπά και το δεύτερο ότι ο εισαγγελέας ενημερωνόταν συχνά με σημειώματα από την Εισαγγελία του Μονάχου για τη δίκη ενός από τους πρωταγωνιστές του γερμανικού σκανδάλου, του Ρ. Σίκατσεκ. Οσοι παρακολουθούν από κοντά το ενδιαφέρον της Αρχής για τη Siemens είναι απολύτως βέβαιοι ότι μόνο λόγοι ευπρέπειας τον απέτρεψαν να ενεργήσει, έστω και την περασμένη εβδομάδα, δεσμεύοντας λογαρισμούς πρωταγωνιστών.


*Οι δραστηριότητες της Siemens στην Ελλάδα είναι γνωστές στον εισαγγελέα από τη δεκαετία του 1990, όταν με πόρισμα-φωτιά κατακεραύνωνε τι μίζες, όπως τις ανέφερε, που διοχετεύονταν σε στελέχη του Οργανισμού. Τότε είχε προτείνει να ανατεθεί η υπόθεση στο εφετείο, κάτι που αρνήθηκε ο τότε προϊστάμενός του δύο μέρες πριν συνταξιοδοτηθεί. Ακολούθησε η δυσμενής μετάθεσή του στα Γιάννενα.


*Κατά μία ακόμα μοιραία συγκυρία, ο Γ. Ζορμπάς γνώριζε πολύ καλά και εκ των έσω ένα άλλο σκέλος του σκανδάλου, τη σύμβαση του υπουργείου Αμυνας για τα συστήματα ασφαλείας των Ολυμπιακών με την αμερικανική SAIC, που είχε ως υπεργολάβο τη γερμανική εταιρεία. Είναι κοινό μυστικό ότι ο πρώην εισαγγελέας, ως γενικός γραμματέας Εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας, παραμονές των Ολυμπιακών είχε εντοπίσει το παράνομο της σύμβασης, αφού είχε την άποψη ότι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης είχε αρμοδιότητα για την σύναψη της σύμβασης. Τότε, μάλιστα, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Αμυνας, σε σύσκεψη στην οδό Μεσογείων, παρουσία του τότε υπουργού Σπ. Σπηλιωτόπουλου, αλλά και άλλου υπουργού (εν ενεργεία σήμερα), είχε δεχτεί την εισήγηση να επεκταθεί η σύμβαση για την ασφάλεια του «2004» και σε άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς και είχε διατυπώσει την έκπληξή του.


Το πόρισμα για τα ομόλογα


Ο διορισμός του Γ. Ζορμπά ως επικεφαλής της Αρχής έγινε τον Μάιο του 2006. Είχε προηγηθεί συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.


*Ωστόσο, έκτοτε δεν υπήρξε καμία επικοινωνία με τον Κ. Καραμανλή. Το πάγωμα των σχέσεών του με την κυβέρνηση, και ιδιαίτερα με τον Γ. Αλογοσκούφη, ήρθε μετά τα πορίσματά του για την υπόθεση των ομολόγων το 2007, όπου διατύπωνε την άποψη ότι χρήματα κατευθύνθηκαν σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Τότε συγκρούσθηκε και με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά, ο οποίος αμφισβήτησε τη νομιμότητα και των δύο πορισμάτων.


*Ακολούθησε η έρευνα του για τα 5,5 εκατ. ευρώ του Θ. Αναστασιάδη και η υπόθεση Ζαχόπουλου. Σήμερα μαθαίνουμε ότι ο πρώην εισαγγελέας είχε ζητήσει από την ΥΠΕΕ το πόρισμα για τους φορολογικούς ελέγχους του Θ. Αναστασιάδη, το οποίο του εδόθη μόνο έπειτα από επεισόδια και τελική γνωμάτευση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. *Υπάρχουν πολλοί που επιμένουν ότι η υπόθεση με την οποία επρόκειτο να ασχοληθεί στη συνέχεια ήταν η υπόθεση της εξαγοράς της «Γερμανός» από την Cosmote. Δεν πρόλαβε, όμως, αφού η προαναγγελθείσα καρατόμησή του ήρθε νωρίτερα από τον Αύγουστο, οπότε την περίμεναν ορισμένοι.

*Οταν ρωτήθηκε, πάντως, στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα για τα επόμενα βήματά του, είπε ότι θα επιστρέψει στο σπίτι του στην Καλλιθέα. Φαίνεται ότι θα ασχοληθεί με τη συγγραφή του βιβλίου του για την «δίκη των έξι», αφού είναι γνωστό το ενδιαφέρον του για την Ιστορία και για τα αρχαία κείμενα.
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ- 27/07/2008

ΕΓΡΑΨΑΝ για το ίδιο θέμα:






Share this article :

0 التعليقات:

إرسال تعليق

Labels

أحدث المواضيع

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2013. Entries General - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger