Home » , , » ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΜΠΑΓΙΑΤΙΚΗ ΣΕΡΒΙΡΕΤΑΙ!.......

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΜΠΑΓΙΑΤΙΚΗ ΣΕΡΒΙΡΕΤΑΙ!.......


ΜΠΑΓΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΣΕΡΒΙΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

¦ Ήταν αδύνατον να πάμε σε έκτακτο συνέδριο και να μη μετέλθουν οι πρόθυμοι όλα τα κόλπα, να μη βγάλουν έως και το τελευταίο κουνέλι που έχουν κρυμμένο στο ημίψηλο.
¦ Χωρίς να συγκαλέσει συνεδρίαση Εκτελεστικής Γραμματείας, χωρίς έστω μιά τηλεφωνική ενημέρωση, συνέταξε κι έστειλε στις Ενώσεις απανταχούσα με θέμα "έκτακτο θεματικό συνέδριο ΟΕΝΓΕ" (ολόκληρο το κείμενο κλικ εδώ).
Περί Τσούκαλου ο λόγος.
Τι λέει στο πόνημά του;
"Δικαίωμα συμμετοχής στο έκτακτο συνέδριο έχουν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των Ενώσεων που συμμετείχαν στο προηγούμενο Τακτικό Συνέδριο του 2006. Εαν κάποιες Ενώσεις πραγματοποίησαν εκλογές για ΔΣ και Εκπροσώπους στην ΟΕΝΓΕ μετά το Τακτικό Συνέδριο του 2006, οι εκπρόσωποι αυτοί θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά στο τακτικό συνέδριο της Ομοσπονδίας του 2009".
¦ Από τις 45 Ενώσεις που ανήκουν στη δύναμη της ΟΕΝΓΕ υπάρχουν 7 που δε συμμετείχαν στο προηγούμενο συνέδριο, αλλά εξέλεξαν νόμιμα συνέδρους στη συνέχεια. Είναι οι Ενώσεις Σερρών, Καβάλας, Άργους, Καλύμνου, Κεφαλονιάς, και ΕΚΑΒ, ενώ η Ενωση Χαλκίδας βρίσκεται σε σχετική διαδικασία. Είναι όλες επαρχιακές Ενώσεις και ορισμένες μάλιστα είχαν έντονη δραστηριότητα στις πρόσφατες κινητοποιήσεις. Όλες αυτές τις Ενώσεις ο Τσούκαλος με το έγγραφό του επιχειρεί αυθαίρετα να τις θέσει εκτός συνεδρίου, ενός από τα σπουδαιότερα συνέδρια στην ιστορία της ΟΕΝΓΕ που θα αποφασίσει για τη συλλογική σύμβαση εργασίας.
¦ Το καταστατικό της ΟΕΝΓΕ όχι μόνο δεν θέτει τέτοιον περιορισμό, αλλά στην παράγραφο 4 του άρθρου 12 λέει το ακριβώς αντίθετο. Σε κάθε περίπτωση δίνει στο Γενικό Συμβούλιο και στο συνέδριο τη δυνατότητα να νομιμοποιήσει συνέδρους.
Συνεπώς τα ΔΣ των Ενώσεων αυτών θα πρέπει να στείλουν επιστολές εντονότατης διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό τους και το αργότερο έως τις 2 Ιουνίου πρέπει να στείλουν στην ΟΕΝΓΕ τα πρακτικά εκλογής των αντιπροσώπων τους. Οι σύνεδροι των Ενώσεων αυτών θα πρέπει να προσέλθουν το πρωί της 7ης Ιουνίου στην έναρξη του συνεδρίου και προ πάσης διαδικασίας θα τεθεί θέμα νομιμοποίησής τους. Δεν θα επιτρέψουμε αποκλεισμούς και φθηνά τερτίπια που σκαρφίζονται οι πρόθυμοι για ν΄ αλλάξουν συσχετισμούς και να επικυρώσουν τις αθλιότητές τους.
¦ Ο υπογράφων ως μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας έστειλε ήδη επιστολή στον Τσούκαλο με την οποία επισημαίνει αυτήν και άλλες αντικαταστατικές διαδικασίες και τον καλεί να ανακαλέσει άμεσα το πόνημά του. Την επιστολή θα βρείτε σε συνέχεια του πονήματος (εδώ).
¦ Είναι αξιοπρόσεχτος ακόμη κι ο τόπος που αποφάσισε αυθαίρετα ο Τσούκαλος να διοργανωθεί το συνέδριο: στο αμφιθέατρο του "Έλενα Βενιζέλου" κι όχι το αμφιθέατρο του Ερυθρού, όπου γίνονται παραδοσιακά τα συνέδρια της ΟΕΝΓΕ. Πιθανόν θα ισχυριστεί κουτοπόνηρα ότι ο Ερυθρός ήταν κατειλημμένος. Λοιπόν όχι μόνο δεν είναι κατειλημμένος, αλλά και το αμφιθέατρο είναι κρατημένο για τη διοργάνωση του συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ. Βεβαίως ας ληφθεί υπόψη ο Λαοπόδης για πρώτη φορά δε θέλει να γίνει το συνέδριο στο Νοσοκομείο του, στο οποίο πρόσφατα αποδοκιμάστηκε άγρια, ο δε Τσούκαλος θέλει να γίνει σ΄ ένα άβολο χώρο όπου ο ίδιος θα νιώθει ότι παίζει εντός έδρας. Το μυαλό τους και μιά λίρα.
¦ Αν κοιτάξουν το καταστατικό θα δούν ότι το Γενικό Συμβούλιο ορίζει τον τόπο του συνεδρίου. Κι έτσι θα γίνει.
¦ Νέα αφισούλα. "Θ΄ αφήσουμε τους ιδιοτελείς να μας εμπαίζουν;". Για να τη δείτε κλικ εδώ.
¦ Η απόφαση παραπλεύρως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 154/Γ της 11ης Απριλίου 2008. Με την εν λόγω απόφαση ο Υπουργός Υγείας διορίζει ως σύμβουλό του συνταξιούχο αστυνομικό!
Αγνοώ ποιές αρμοδιότητες θα έχει ο εν λόγω σύμβουλος. Όμως καλού-κακού και μέχρι να μάθουμε για τις αρμοδιότητες του συμβούλου ας λέμε χαμηλόφωνα και σε ανθρώπους εχέμυθους τις απορίες μας για όσα συμβαίνουν στα Νοσοκομεία. Επιπλέον ας αποφεύγουμε τα πράσινα παπούτσια.
¦ Τον τελευταίο καιρό διακινούνται επιλεκτικά σε ορισμένα Νοσοκομεία δύο έγγραφα του Υπουργείου Υγείας που έχουν σχέση με αναγνώριση ως ειδικότητας τριών επιπλέον μηνών υπηρεσίας υπαίθρου. Καλούνται μάλιστα οι ειδικευόμενοι να προσέλθουν στα Γραφεία Προσωπικού για να υπογράψουν τροποίηση της αρχικής σύμβασης εργασίας που είχαν κάνει κατά την έναρξη ειδικότητας, ώστε μόλις την υπογράψουν να... απολυθούν.
Το πρώτο από τα δύο έγγραφα (κλικ εδώ) που υπογράφει ο Γεν. Γραμματέας κ. Ριζάς, λέει, παραπέμποντας σε άρθρο του νόμου 3580/07, ότι τρείς επιπλέον μήνες άσκησης ειδικότητας παθολογίας ή χειρουργικής "αναγνωρίζονται απ΄ όλους τους γιατρούς κατ΄ επιλογήν τους, μετά την εκπλήρωση της υποχρέωσης υπηρεσίας υπαίθρου, δωδεκάμηνης ή εννεάμηνης".
¦ Το "κατ΄ επιλογήν" παύει να ισχύει με νεώτερο τρισέλιδο έγγραφο του ίδιου Γεν. Γραμματέα κ. Ριζά (κλικ εδώ) που έχει ημερομηνία 15-4-08, αριθμό Πρωτοκόλλου Υ10δ/45453 και τίτλο "Παροχή διευκρινήσεων". Το έγγραφο αναφέρει ότι οι ειδικευόμενοι "υποχρεούνται, όπως άλλωστε ορίζεται και στην απόφαση τοποθέτησης-πρόσληψής τους, να προσκομίσουν το σχετικό πιστοποιητικό-εν προκειμένω τη βεβαίωση εκπλήρωσης υπηρεσίας υπαίθρου- ώστε το τρίμηνο να προσμετρηθεί και αφαιρεθεί από το συμβατικό χρόνο ειδίκευσής τους".
¦ Από το δεύτερο έγγραφο προκύπτει σωρεία προβλημάτων. Χαρακτηριστικά ν΄ αναφέρουμε ότι εαν κάποιοι ειδικευόμενοι δεν έχουν κάνει απαραίτητα τμήματα άσκησης σε αντικείμενα της ειδικότητάς τους και απολυθούν δεν θα μπορούν να προσκομίσουν στην αρμόδια Διεύθυνση της Νομαρχίας βεβαιώσεις ότι έχουν κάνει πλήρη ειδικότητα όπως ορίζει ο νόμος, προκειμένου να δώσουν στη συνέχεια εξετάσεις ειδικότητας. Επιφυλάσσουν δηλαδή για συναδέλφους αυτούς μιάν άνευ προηγουμένου ψυχρολουσία και αφάνταστη ταλαιπωρία στη συνέχεια, αφού ως παραιτηθέντες δε θα έχουν δυνατότητα να συμπληρώσουν την ειδικότητα που τους λείπει. Βεβαίως υπάρχουν κι άλλες, εξίσου σοβαρές, πτυχές στην υπόθεση αυτή που αφορούν στην ισοτιμία ειδικοτήτων.
¦ Το Υπουργείο παρέχοντας πλασματικό χρόνο ειδίκευσης αποσκοπεί να δείξει επικοινωνιακά ότι κάνει προσλήψεις γιατρών. Ουσιαστικά όμως πρόκειται για απροκάλυπτη απόπειρα απαξίωσης των ιατρικών ειδικοτήτων και με νέα τροπολογία μπορεί ν΄ αυξηθούν οι 3 πλασματικοί μήνες σε 6, 12 ή 24, ανάλογα με τα πολιτικά(ντικα) δεδομένα. Οι ιατρικοί φορείς είναι ανεπίτρεπτο να μείνουν απαθείς, αφήνοντας ακάλυπτους τους συναδέλφους στο πιό κρίσιμο κομμάτι της επιστημονικής τους ζωής. Ιατρικοί Σύλλογοι, ΠΙΣ, ΚΕΣΥ και ΟΕΝΓΕ, καθώς και οι κατά τόπους Ενώσεις Γιατρών πρέπει να λάβουν ευθέως θέση και να καλέσουν το Υπουργείο ν΄ αφήσει κατά μέρος τις δικολαβίστικες ερμηνείες πως δήθεν η έκφραση "κατ΄ επιλογήν" δε σημαίνει επιλογή του γιατρού να αναγνωρίσει πλασματικό χρόνο, αλλά σημαίνει αναγκαστικά να διαλέξει ανάμεσα στο 3μηνο της Παθολογίας ή της Χειρουργικής!
¦ Βεβαίως οι ειδικευόμενοι δεν πρέπει να ενδώσουν στην πίεση να υπογράψουν τροποίηση της σύμβασης εργασίας ώστε ν΄ απολυθούν. Με την υπογραφή τους εμφανίζεται η εξώθηση σε παραίτηση ως εθελουσία αποχώρηση. Εαν το Υπουργείο και τα Νοσοκομεία νομίζουν ότι μπορούν να επιβάλλουν τέτοια ρύθμιση ας απολύσουν μονομερώς τους ειδικευόμενους, ώστε να έχουν την ευθύνη για τυχόν παρατράγουδα και να μπορούν οι θιγόμενοι να στραφούν κατά παντός υπευθύνου για ενδεχόμενη ζημία που θα υποστούν. Ήδη το ζήτημα δόθηκε για μελέτη σε νομικό και μόλις έχω πληροφόρηση θα σας τη μεταφέρω.

Ζητήσαμε γνωμοδότηση από τον δικηγόρο κ. Μιχαήλ, την οποία σας επισυνάπτω.
¦ Για να μη δημιουργούνται συγχύσεις ας διευκρινίσουμε τα εξής: υπάρχουν ειδικευόμενοι που τους εξυπηρετεί η μείωση του χρόνου ειδικότητας που προκύπτει από την εγκύκλιο Ριζά. Αυτοί ασφαλώς μπορούν να αναγνωρίσουν τον πλασματικό χρόνο και να ευνοηθούν από τις ρυθμίσεις. Υπάρχουν όμως και ειδικευόμενοι στους οποίους προκαλούνται σοβαρά προβλήματα από την απόπειρα επιβολής του μέτρου ως υποχρεωτικού και την κλήση τους στα Γραφεία Προσωπικού για υπογραφή τροποίησης της σύμβασης προκειμένου στη συνέχεια ν΄ απολυθούν. Αυτή τη δεύτερα ομάδα καλύπτει η γνωμοδότηση του κ. Μιχαήλ παρέχοντας στους συναδέλφους νομική κάλυψη, ώστε να αρνηθούν τον εκβιασμό.
¦ Ο ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας εξέδωσε ανακοίνωση για όσα συμβαίνουν στο Νοσοκομείο Πύργου, αλλά και γενικότερα για τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών.
¦ Αρχίζει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και ανακύπτει για μιά ακόμη φορά το ζήτημα φορολόγησης του επιδόματος βιβλιοθήκης. Να θυμίσω ότι στο 6ο τακτικό συνέδριο της ΟΕΝΓΕ τον Ιούνιο του 2006 ο κ. Αβραμόπουλος μας ανακοίνωσε με το γνωστό του στόμφο ότι "επιτέλους κάνουμε αφορολόγητο το επίδομα βιβλιοθήκης" κάνοντας τον Τσούκαλο να παραληρεί από ικανοποίηση. Τώρα πλέον το παραλήρημα έχει εξασθενήσει, εμείς βρισκόμαστε ενώπιος ενωπίω με τον έφορο και η αποδοχή ως αφορολόγητου του επιδόματος βιβλιοθήκης σημαίνει επιστροφή φόρου 1500 ευρώ.
Σας επισυνάπτω λοιπόν ενημερωτικό σημείωμα με οδηγίες, ελπίζοντας να σας φανεί χρήσιμο.
¦ Το ζήτημα των Προεδρικών Διαταγμάτων που εκδόθηκαν σε εφαρμογή των Οδηγιών της Ευρ. Ενωσης και καθορίζουν το μέγιστο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας αποτελεί σημείο έντονης τριβής για τους συνδικαλιστές της ΔΗΠΑΚ, της παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ. Εντούτοις πολλοί πιστεύουν ότι μπορούν να βρεθούν σημεία τομής και κοινές διατυπώσεις σ΄ αυτό το ζήτημα, ιδιαίτερα εν όψει του κρίσιμου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ. Ένας εξ αυτών είναι ο Σάκης Γεναρίδης, εκ των παλαιότερων και πλέον συνεπών συνδικαλιστών στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ. Συνεπώς το κείμενό του με τίτλο "Το πολιτικό ζήτημα με τα ΠΔ" που σας επισυνάπτω αποκτά ιδιαίτερα αξία. Ως ευνόητο κάθε αντίλογος ευπρόσδεκτος.




Περισσότερα από τα μισά εργατικά ατυχήματα αποκρύπτει η Ελλάδα από την Κομισιόν!

Στον κλάδο των οικοδομικών έργων, της γεωργίας και των μεταφορών παρατηρείται ο μεγαλύτερος αριθμός ατυχημάτων

¦ Το ιατρικό δυναμικό στο χώρο της υγείας. Αξιόλογες παραθέσεις στοιχείων και σχόλια (κλικ εδώ)
¦ Το 87% των ευρωπαίων γιατρών (γενικοί ιατροί) χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή, το δε 48% με ευρυζωνική σύνδεση. Πρόκειται για στοιχεία πανευρωπαϊκής έρευνας την οποία μπορείτε να δείτε εδώ.
¦ Το κείμενο "Πάρτα ανάποδα που σας επισυνάπτω μας έστειλε ο Στέλιος Κουτζάς και περιγράφει πώς θα ήταν τα πράγματα αν συνέβαινε ανάποδα η ροή της ζωής.
Χαιρετώ
Δημήτρης Βαρνάβας
Share this article :

0 التعليقات:

إرسال تعليق

Labels

أحدث المواضيع

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2013. Entries General - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger