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Ricetta dolce estivo: Tortine ai lamponi or Raspberry Mini Pies

A wonderful dessert or even a delicious afternoon snack, so very rich in fruit!

Un dessert delizioso, ma anche una golosa merenda, ricchissima di frutta!


Tortine ai lamponi (dose per 10 tortine)
220g di lamponi, 120g di farina, 120g di burro, 2 uova, 180g di zucchero, 8g di lievito vanigliato in polvere, 1/2 arancia, un pizzico di sale


Raspberry Mini-Pies Ingredients for 10 mini-pies:
220 gr. (8 oz.) of raspberries, 120 gr. (1 cup) of flour, 120 gr. (1 stick) of butter, 2 eggs, 180 gr. (1 cup) of sugar, 1 tsp. of vanilla-flavored baking powder, 1/2 orange,a pinch of salt

Spremete il succo dell'arancia: raccoglietene 2 cucchiai in una casseruola insieme a 100g di zucchero e 20g di burro e cuocete la salsa su fiamma bassissima fino a che lo zucchero si è sciolto. Spegnete, unite i lamponi e mescolate. Montate a crema il burro con lo zucchero rimasti, unite un uovo e alcune cucchiaiate di farina setacciata con il lievito ed un pizzico di sale. Mescolate e ripetete fino ad esaurire le uova e la farina. Versate sul fondo di alcuni stampini per muffins in silicone i lamponi con il loro liquido di cottura. Versate l'impasto sopra i lamponi e cuocete in forno caldo a 160°C per 20-25': verificate la cottura inserendo al centro uno stecco di legno che deve uscire asciutto. Lasciate intiepidire i tortini poi staccateli dal bordo dello stampo e rovesciateli. Serviteli tiepidi o freddi, se lo gradite accompagnando con gelato alla crema.

Preparation
Squeeze the orange for its juice: place 2 tablespoons of the juice in a saucepan with 100 gr. (1/2 cup) of the sugar and 1 1/2 tablespoon of butter; cook the sauce on very low heat until the sugar has dissolved. Turn off the heat, add the raspberries and stir well. Whip the remaining butter and sugar together, add one of the eggs and a few tablespoons of flour sifted with the baking powder and a pinch of salt. Stir and continue to add the other egg and the flour until it has all been incorporated. Place the raspberries with the cooking liquid in silicone muffin tins. Next add some of the batter on top of the raspberries in the muffin tins. Bake in a preheated oven at 160°C (320°F) for 20-25 minutes, use the toothpick test to verify that the pies are done. Let the mini-pies cool then remove them from the tins and turn them over. Serve warm or cold and if it is to your liking the pies can also be served with ice cream.


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