Home » , , , » Οι μαριονέτες υπουργοί εξαπατούν εμας και την Ευρωπαική Επιτροπή.

Οι μαριονέτες υπουργοί εξαπατούν εμας και την Ευρωπαική Επιτροπή.


Καμία εντολή για τα εργασιακά

Οι Βρυξέλλες «καρφώνουν» τον Κουτρουμάνη για τις επικουρικές συντάξεις και τις συλλογικές συμβάσεις.

Του Θάνου Αθανασίου  

Αγανακτισμένοι δηλώνουν οι επιτελείς της Κομισιόν από τον τρόπο που διαπραγματεύονται ακόμα οι έλληνες υπουργοί ,18 μήνες μετά την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο. Αφορμή για την αρνητική κριτική  που ξανακούστηκε στους διαδρόμους των Βρυξελλών, πέραν του γνωστού πεδίου κόντρας των δημοσιονομικών ήταν αυτή τη φορά το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.


Συγκεκριμένα ,κύκλοι της Κομισιόν με αρμοδιότητα την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος εμφανίζονται «πολύ δυσαρεστημένοι» με τον τρόπο που οι ελληνικές Αρχές διαχειρίστηκαν επικοινωνιακά το μεγάλο θέμα των εργασιακών σχέσεων. Υψηλόβαθμοι κοινοτικοί αξιωματούχοι που μίλησαν στη Real news διερωτώνται «γιατί η ελληνική πλευρά επιμένει να συντηρεί ένα αρνητικό κλίμα έναντι του προσωπικού των Βρυξελλών, αλλοιώνοντας το περιεχόμενο των συζητήσεων»

Η πηγή που ενημέρωσε την «R» εκφράζει έκπληξη για τα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου σχετικά με υποτιθέμενο αίτημα της τρόικας για κατάργηση  της γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Γνωρίζουν μάλιστα ότι η σχετική πληροφορία διοχετεύτηκε στον τύπο μέσω της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας. Διευκρινίζουν  , ωστόσο, ότι κατά την πρόσφατη προπαρασκευαστική συνεδρία ελέγχου «ουδέποτε επικεφαλής ή άλλοι απεσταλμένοι έθεσαν το συγκεκριμένο ζήτημα με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη.»


Ξεκαθαρίζουν ,μάλιστα ότι  « η μόνη συζήτηση που έχει γίνει με την ηγεσία του υπουργείου αφορά την ενδεχόμενη μείωση του κατώτατου ημερομισθίου στα πλαίσια της εσωτερικής υποτίμησης   .» Σε αυτό το σημείο υπερτονίζουν την ανάγκη  η όποια προσαρμογή να προκύψει μέσα από τη θεσμική διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων.


Κατά συρροή

Για παράδειγμα όπως μειώθηκαν οι μισθοί στον δημόσιο τομέα, εργαζόμενοι και εργοδοσία θα μπορούσαν μέσω των θεσμικών διαπραγματεύσεων, να αποφανθούν για το αν ο κατώτερος μισθός από τα «σχεδόν 700 ευρώ» να μειωθεί «στα σχεδόν 600» Υπενθυμίζουν ότι τότε , όταν η πληροφορία περί κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εν μέσω πιέσεων ακούστηκε για πρώτη φορά ,οι κοινοτικοί επίτροποι  Ρέντιγκ και Δαμανάκη προκάλεσαν συζήτηση στο Κολέγιο των Επιτρόπων και διευκρινίστηκε επίσημα, παρουσία του προέδρου Μπαρόζο, ότι κανένα μέλος της τρόικας «δεν είχε τέτοια οδηγία από τον επίτροπο Ρεν.»

Κύκλοι της Κομισιόν με βαθειά γνώση της ελληνικής πραγματικότητας,  θεωρούν ότι κάποια μέλη της τωρινής κυβέρνησης μεγαλοποίησαν εσκεμμένα το ζήτημα για να διακηρύξουν αργότερα νίκη», είτε λέγοντάς ότι πέτυχαν να μην  περιληφθεί η κατάργηση της συλλογικής σύμβασης στις υποχρεώσεις της χώρας, είτε για να αντισταθμίσουν κάποιο άλλο μέτρο που θεωρείται αντιλαϊκό όπως οι απολύσεις στο δημόσιο.


Το ίδιο κακή άποψη έχουν οι Βρυξέλλες και για τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό. Δεν προτείναμε την μείωση των επικουρικών ή άλλου ειδικού τύπου συντάξεων, σχολιάζει πηγή της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών.

«Ζητήσαμε συνολική μελέτη για το ασφαλιστικό» συμπληρώνουν «που δεν υπάρχει ακόμα.»  Στις βασικές κατευθύνσεις που είχαν δοθεί μάλιστα ως σκέψεις μέτρων υπήρχε μόνο η κατάργηση του εφ άπαξ ,η ενοποίηση των φορέων και ο εξορθολογισμός των λεγομένων ευγενών ταμείων. Τα τελευταία που δίνουν ακόμη συντάξεις των 4500-5000 ευρώ παραμένουν ανέγγιχτα παρά τη συνεχή όχληση από την ομάδα της Κομισιόν. Συνεπώς τα συμπεράσματα που βγάζουν οι ελεγκτές είναι πως για μια ακόμα φορά «οι Έλληνες υπουργοί  "κάνουν αυτό που θέλουν και όχι αυτό που πρέπει»


Το άρθρο έχει δημοσιευθεί στην Real news της 24-12-2011
Οι πίνακες είναι από άρθρο του Ανδρέα Πετρόπουλου στην Αυγή της 25-12-2011.
Share this article :

0 التعليقات:

إرسال تعليق

Labels

أحدث المواضيع

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2013. Entries General - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger