Home » , , , , » Ενα μέτρο, δύο σταθμά και τρία ευρώ εισητήριο!

Ενα μέτρο, δύο σταθμά και τρία ευρώ εισητήριο!



"Στις 8 Αυγούστου 1788 τα γεγονότα εξανάγκασαν τον Λουδοβίκο ΙΣΤ΄, να συγκαλέσει τις Γενικές τάξεις, οι οποίες υπο κανονικές συνθήκες θα συνέρχονταν την !η Μαίου του 1789. Η τελευταία σύγκληση των Γενικών Τάξεων είχε γίνει από την Μαρία των Μεδίκων το 1614.
Να μην υπάρχουν πιά στην επικράτεια δύο μέτρα και δύο σταθμά, αυτό ήταν το παράπονο που εκφράστηκε στα τετράδια με τον πλέον ομόφωνο τρόπο και η έκφραση αυτή έγινε το σύμβολο της ανισότητας, της αδικίας και της αυθαίρετης εξουσίας των φεουδαρχών, που με τα μέτρα τους αυτά καταπίεζαν ακομη περισσότερο τον λαό.
Εκείνη τη χρονιά το 1788 δεν υπήραν δεκάδες ή εκατοντάδες, αλλά σχεδον 2000 μονάδες μέτρησης που ίσχυαν σε όλη τη γαλλική επικράτεια! Από επαρχία σε επαρχία ,από κεφαλοχώρι σε κεφαλοχώρι και μερικές φορές ακόμα και μέσα στην ίδια πόλη, τά μέτρα διέφεραν!Διαφορά! Θα έπρεπε να πούμε διαφορές στον πληθυντικό. Διαφορές τόπου, εποχής,υλικών. Και το πιό ενοχλητικό: συχνά το ίδιο όνομα επικάλυπτε διαφορετικές ποσότητες- ήταν σύμφωνα με την διατύπωση του Ταλλευράνδου, η διαφορά των πραγμάτων κάτω από την ομοιμορφία των ονομάτων"

Από το βιβλίο Το μέτρο του κόσμου του Denis Guedj εκδόσεις Τραυλός 2002.
Share this article :

0 التعليقات:

إرسال تعليق

Labels

أحدث المواضيع

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2013. Entries General - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger